Traductor

dijous, 10 d’octubre del 2013

En Figuera compleix 150 anys

S'emblemàtic rellotge que se troba ubicat a sa façana de s'Ajuntament de Palma, a sa Plaça de Cort, compleix avui, 10 d'octubre de 2013, 150 anys. Va ser durant es regnat d'Isabel II (1833-1868) quan, a l'any 1863, i es dia que aquesta complia 33 anys (i per tal de retre-li un homenatge), es rellotge que havia estat construit a París, tot seguint ets avenços més moderns de s'època, va ser posat en marxa.

Sa Plaça de Cort de Palma a sa dècada de 1920.

Xerram d'un rellotge que havia estat anomenat anteriorment com "des Via Fora" o "des Seny des Lladre" i que rep a s'actualitat es nom d'"En Figuera". Aquest reconeixement és en honor an es plater i fundidor de sa campana Pere Figuera. També és fruit de s'herença des fet que es Gran i General Consell, màxim òrgan administratiu de Balears fins el 1715, va obsequiar el 1385 an es frares dominicans amb una torre per poder col·locar-hi un rellotge i una campana darrera es seu oratori (actualment inexistent an es carrer Sant Diumenge). Així, un any més tard, el 1386, s'hi va instal·lar una campana de gairebé dues tones que havia estat creada per en Pere Figuera, essent anomenada com "Torre de ses Hores".


Es sistema en què es rellotge media es temps era es següent: hi figuraven 14 hores marcades, en lloc de 12 (va ser es darrer rellotge de tot s'Estat Espanyol en mantenir aquest sistema), perquè era es nombre màxim d'hores en què es Sol se situava per damunt de s'horitzó durant es mes de juny. Tenint aquest fet present, cada vegada que se li donava corda calia també que fos adaptat en funció de s'hora de sortida i posta de Sol. Finalment, però, a mitjan segle XVII, es rellotge va fallar, i va ser reinstal·lat el 1680.

Pla detall d'En Figuera.



El 1824 un fort temporal va fer que una part de sa Torre de ses Hores caigués, encara que no fou fins el 1848 quan va caure per complet. A causa d'aquest fet, com ja s'ha dit, En Figuera va ser traslladat a sa façana de s'Ajuntament de Palma, amb sa inscripció "TIEMPO MEDIO; AÑO DE 1849", on figura encara a dia d'avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada