Traductor

divendres, 30 d’agost del 2013

Així va néixer sa UIB

Tot va començar amb sa creació de s'Estudi General Lul·lià, un centre d'estudis universitaris fundat a sa Ciutat de Mallorca, s'actual Palma, un 30 d'agost de 1483. Aquest consistia en sa culminació de voler institucionalitzar s'ensenyament superior a Mallorca, que s'havia iniciat amb sa creació de ses Escoles Lul·lianes. Allà  s'hi tractaven matèries relacionades amb s'Art i amb sa Teologia, seguint en tot moment sa doctrina del Beat Ramon Llull (1232-1316).

Estàtua de Ramon Llull a Palma.


Uns anys més tard se va crear una segona Escola Lul·liana, que se va situar en un principi a Ciutat de Mallorca, essent traslladada posteriorment a Miramar, sa qual se va dedicar a s'estudi d'Humanitats i de FilosofiaD'aquesta manera, es Gran i General Consell, que era per aquell temps sa institució de major pes a nivell políticoadministratiu i de representació des Regne de Mallorca, va demanar an el rei Ferran II, el Catòlic, sa creació d'un Estudi General a sa capital del regne. Sa fundació d'aquest Estudi General, que se va situar an ets edificis de Monti-Sion i de La Sapiència, va suposar un enfortiment de ses Escoles de Gramàtica.

Escut de sa SEAP.


Es moment més àlgid de s'Estudi General Lul·lià va arribar al llarg del segle XVIII, es segle de ses llums, amb s'aparició dets Il·lustrats, lo qual va provocar que se fundàs sa Societat Econòmica d'Amics del País a Mallorca. Aquest fet va generar molta més activitat en  estudis com ara ses Matemàtiques, i ses càtedres de Geometria (1771) i ses Ciències Exactes (1782). També cal dir que es títol de Lul·lià se va eliminar, i es mateix Estudi General va passar a anomenar-se Universitat Literària.


Arribats ja an es segle XIX, i posterior a sa Guerra del Francès (1808-1814), es Govern Espanyol va ordenar es trasllat des catedràdics i des prop de 200 alumnes a sa Universitat Literària a Cervera (Lleida), argumentat que es cost de mantenir una Universitat en unes illes era inassumible. Per tant, sa Universitat Literària de Mallorca va passar a ser es Reial Seminari, i s'antiga Universitat fundada i establida a Mallorca des des segle XV, se traslladava a Cervera, i passava a anomenar-se Universitat de Cervera.


No és fins a mitjans des segle XX, concretament el 1949, quan se refunda s'Estudi General, que comptarà amb una càtedra creada per sa UB amb so nom de Estudi General Lul·lià. Des de llavors, s'Estudi General se dedica a s'ensenyament de cursos universitaris, sobretot d'idiomes.

Actual emblema de sa UIB.


Dos anys més tard, el 1951, se crea sa Càtedra Ramon Llull, que estarà lligada a sa facultat de Filosofia de sa UB, i que encara a dia d'avui ofereix cursos de Filologia.


Finalment, el 1979, se crea sa Universitat de Palma, que actualment rep es nom d'Universitat de ses Illes Balears, on s'hi poden cursar múltiples d'estudis de grau i postgrau i de varietat molt diversa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada