Traductor

dijous, 30 de gener del 2014

Cinquanta anys de pau

S'educador, poeta i pacifista santanyiner Llorenç Vidal va fundar un mateix dia com avui, 30 de gener, però de 1964, es Dia Escolar de sa No-Violència i sa Pau (DENIP). Fou aquesta una iniciativa que pretenia promoure "una educació pes desenvolupament de sa ciutadania i una cultura basada en es principis de respecte mutu i solidaritat". “Una llavor de no-violència i pau depositada a sa ment i dedins es cor subconscient dets educadors, a la vegada que transmès a través d'aquests, dins sa societat” -segons pròpies paraules de Vidal-. Aquest dia, 30 de gener, se commemora s'aniversari de sa mort de Mahatma Gandhi, i per tal de rendir-li homenatge, Llorenç Vidal va decidir triar aquest precís dia per crear es DENIP, que aquest 2014 fa 50 anys.

Llorenç Vidal és Mestre per sa Normal de Palma, Llicenciat i Doctor en Filosofia i Lletres per sa Universitat de Barcelona. És també professor d'Educació Primària i Secundària, Batxillerat i Ensenyança Universitària. Com a escriptor, va crear es quaderns literaris Ponent (1956-1983), Petita Ortografia Balear (1959) i En torno al problema de las lenguas regionales españolas (1964); també a sa seva faceta com a poeta, dins sa corrent surrealista, onírica i existencial, destacam El cant de la balalaika (1958), Miscel·lània dedicada al número 150 de la col·lecció Coses Nostres i Florilegi de poemes a Santanyí (1994). Multitud de poemes i textos seus han estat traduïts an es castellà, portuguès, francès, anglès, italià, basc, croata i àrab.

Per sa seva aportació literària, pedagògica i pacifista, Vidal ha estat distingit, entre d'altres guardons, amb es Premi Andreu Xandrí des Jocs Florals. Fou també nomenat Membre col·laborador de s'Institut d'Estudis Baleàrics, Menció d'Honor des Premi UNESCO d'Ensenyament des Drets Humans i el 2004 es Govern Balear li atorgà es Premi Ramon Llull com a “mestre, educador i pacifista”. Es desembre del 2013, es plenari de s'Ajunament de Santanyí va acordar presentar-lo com a candidat a Premi Nobel de sa Pau 2014, mesura que va rebre es suport de tots es grups parlamentaris des municipi per “enaltir es reconegut veïnat santanyiner”.


Des de Cadis, Llorenç Vidal, vegent que s'aproximava sa data des 30 de gener, va voler fer referència an es DENIP mitjançant es següent comunicat: “És un missatge educatiu, d'amistat, de convivència, de tolerància i de respecte cap an es Drets Humans. Així com també de compassió cap a totes aquelles persones i valors democràtics que enalteixen sa nostra Consitució”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada